Title Image

Gelato ή παγωτό;

Gelato ή παγωτό;

Λένε πως όσο υπάρχει παγωτό, όλα θα πάνε καλά και μάλλον δεν έχουν άδικο.

Το παγωτό είναι το γλυκό του καλοκαιριού, μας γλυκαίνει και μας δροσίζει τις ζεστές ημέρες.

Σοκολάτα σε δεκάδες γεύσεις, με ένα σωρό παραλλαγές, βανίλια, φράουλα, καρύδα, φιστίκι, τσιχλόφουσκα, φράουλα, με τον κατάλογο να μην έχει τελειωμό και τα χωνάκια να γεμίζουν το ένα μετά το άλλο.

Ωστόσο, στον κόσμο του παγωτού υπάρχουν διαφορές. Εσείς ξέρατε πως είναι άλλο το gelato και άλλο το παγωτό;

Gelato

Μπορεί έτσι να λέγεται το παγωτό στα ιταλικά, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο και αυτό γιατί έχει λιγότερα λιπαρά γάλακτος και αναδεύεται σε χαμηλότερες ταχύτητες σε σύγκριση με το παγωτό, αιχμαλωτίζοντας λιγότερο αέρα.

Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιο πυκνό και δεν χρειάζεται να φάτε δύο μπάλες (ΟΚ, μπορείτε να φάτε, εννοείται) για να το γευτείτε και να νιώσετε πλήρεις.

Επίσης, το gelato, σερβίρεται ελαφρώς πιο ζεστό από το παγωτό και υποτίθεται είναι πιο μαλακό και γυαλιστερό.

Παγωτό

Το USDA αναφέρει πως παγωτό είναι αυτό που έχει τουλάχιστον 10% λίπος γάλακτος, αναδεύεται κατά τη διάρκεια της ψύξης και έχει γλυκιά γεύση. Ακόμη, δηλαδή, και γεύσεις που κανονικά θα μπορούσαν να είναι πιο αλμυρές, όπως ένα παγωτό με αλάτι και αμύγδαλα, θα πρέπει να περιέχουν ζάχαρη.

Σορμπέ

Δεν είναι τυχαίο που το σορμπέ σερβίρεται από πολλά εστιατόριο πριν το επιδόρπιο, καθώς χάρη στην όξινη γλυκύτητά του καθαρίζει τον ουρανίσκο.

Το σορμπέ δεν περιέχει γάλα ή λίπος και παρασκευάζεται από χυμό ή πουρέ φρούτων, γι΄ αυτό και είναι και αυτό με τις λιγότερες θερμίδες. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη γρανίτα.

Πηγή: iefimerida.gr